Hur gör man låntagande till något bra?

Det är ingen hemlighet att de flesta människor har en negativ inställning till att låna pengar. Vem gillar trots allt att vara skuldsatt? Många människor hävdar att man inte bör låna pengar om man verkligen inte måste och att det är alltid bättre att spara till det man vill ha eller behöver.

Detta synsätt på låntagande är dock enligt oss inte alltid helt rätt. Det finns faktiskt många omständigheter där det kan vara fördelaktigt att låna pengar och ge dig en möjlighet att få ekonomisk trygghet eller dra nytta av en bra investeringsmöjlighet.

Med rätt tillvägagångssätt kan lån faktiskt vara ett utmärkt sätt att öka din förmögenhet (genom att göra kloka investeringar för de lånade pengarna) och lösa ekonomiska utmaningar (t.ex. betala av en oförutsedd kostnad precis innan löning). Givetvis finns det alltid en viss risk när det kommer till att låna pengar, men om du är medveten om de potentiella riskerna innan du lånar pengar är det mycket lättare att fatta kloka och förnuftiga beslut.

1. Låna bara vad du har råd med och betala tillbaka i tid 

En av de första saker som du måste vara säker på innan du lånar pengar är att du är säker på att du kommer kunna betala tillbaka pengarna i tid. Det innebär att du bara räkna ut hur mycket du realistiskt sätt har råd att låna, och se till att återbetalningsplanen hos din långivare kommer funka för dig. 

Det är också viktigt att ta hänsyn till eventuella förändringar eller faktorer som kan påverka din förmåga att betala tillbaka lånet i framtiden – exempelvis om din inkomst är varierande eller om du måste ta hand om andra ekonomiska åtaganden som räkningar, försäkringspremier och så vidare.

2. Låna av rätt anledning 

Det är också viktigt att vara säker på att du lånar av rätt skäl. Se till att det du använder lånet till är nödvändig och värdefullt.

Om du till exempel lånar för att täcka akuta utgifter så kan ett lån vara fördelaktigt och det bästa alternativet för att ta dig igenom en svår ekonomisk situation utan att göra saker och ting värre. Men om du å andra sidan lånar pengar för lyxartiklar som en semester eller dyra kläder kanske det inte är en så bra idé.

Ta därför en rejäl funderare innan du lånar pengar för att tänka över vad du använder lånet till och se till att det är absolut nödvändigt.

3. Jämför dina lånealternativ 

När ska låna pengar bör du alltid jämföra dina olika alternativ när det kommer till långivare och olika typer av lån som finns tillgängliga för dig. Olika långivare kan erbjuda olika räntesatser och återbetalningsvillkor – så det lönar sig nästan alltid att se sig omkring för att få det bästa erbjudandet.

Det lättaste sättet att jämföra lån på är med hjälp av en låneförmedlare såsom Lendo eller Advisa. Du kan med fördel ta hjälp av Låneförmedlarguiden.se för att hitta den bästa låneförmedlaren där ute för dina behov och de lån du söker. 

En annan fördel med att ta hjälp av låneförmedlare utöver att de hjälper dig att hitta och jämföra lånealternativ, är att endast en kreditupplysning genomförs trots att din låneansökan skickas iväg till flera olika långivare. Fördelen med detta är att flera kreditupplysningar under en kortare tidsperiod faktiskt kan skada din kreditvärdighet, vilket i sin tur försämrar dina möjligheter till att få så förmånliga låneförslag som möjligt.

Rulla till toppen