Vad behöver man veta innan renoverar källaren?

Att renovera källaren kan vara en stor och spännande uppgift, men det är också viktigt att planera och förbereda sig ordentligt innan man sätter igång.

Innan du ger dig in i projektet finns det flera faktorer som måste beaktas, till exempel budget, designplaner, tillstånd, material som behövs och säkerhetskrav. Det är också viktigt att tänka på hur renoveringen kommer att påverka andra delar av ditt hem eller din fastighet.

I dagens artikel tar vi en titt på några saker du kan tänka på innan du påbörjar en källarrenovering!

Bestäm vad du vill använda källaren till

Vad man väljer att använda källaren till kommer i allra högsta grad att påverka dina renoveringsplaner.

Vill du skapa extra boendeyta, ett hemmakontor eller kanske bara en plats för att förvara saker? Det är viktigt att ha en klar idé om vad du vill att källaren ska användas till, eftersom det kan påverka vilka förbättringar du behöver göra och hur du ska gå tillväga under renoveringen.

Det finns inga rätt eller fel när det gäller hur man bör använda detta extra utrymme, så se till att du överväger alla alternativ och gör en plan innan du fattar ett beslut.

Kontrollera fukt

Att kontrollera fukten i källaren är viktigt aspekt av vilken källarrenovering som helst. Detta eftersom fukt kan orsaka skador på byggnaden och påverka luftkvaliteten på ett negativt sätt.

Du kan börja med att kontrollera fuktnivån i luften. En fuktmätare kan hjälpa dig att mäta luftfuktigheten i källaren. Om fuktnivån är högre än 60% kan det vara en indikation på att det finns fuktproblem i källaren. Det är även klokt att leta efter tecken på fuktskador. Detta inkluderar röta och mögelproblem. Se efter tecken på fuktskador som missfärgningar på väggar och tak, eller vattenfläckar på golv och väggar.

Om du hittar tecken på fuktskador eller misstänker att det finns fuktproblem i källaren så rekommenderar vi att du rådfrågar en professionell hantverkare som dagligen jobbar med detta. De kan då hjälpa dig med att fixa till detta så att du kan ta det lugnt. Bor du i Stockholm och söker hjälp med att renovera källare Stockholm så finns det som tur är många aktörer att välja mellan vilket gör att du sannolikt kommer hitta någon som passar dig och din budget.

Skapa en budget och tidsram

Precis som med alla andra typer av renoveringsprojekt kan det självklart vara en klok idé att skapa skapa en plan kring budget och tidsram för källarrenoveringen.

Du måste dels bestämma hur mycket pengar du har möjlighet att spendera på renoveringen samt hur mycket du har råd med att lägga undan varje månad. Samtidigt som du också måste överväga hur lång tid du tänker att det kommer att ta att slutföra projektet.

Kontrollera om bygglov krävs

Innan du påbörjar en källarrenovering är det viktigt att kontrollera om du behöver bygglov eller inte. Många källare är nämligen registrerade som biytor.

Det innebär att du inte får använda källaren som boendeytor. Om man vill göra en biyta till en boendeyta t.ex. så krävs det att man antingen skickar in en bygganmälan eller bygglovsansökan.

Rulla till toppen