Hur ofta måste man köpa nya däck?

Däck är en av de saker på bilen som man måste byta ut relativt ofta. Det beror såklart på att bildäck med tiden slits ut, vilket i sin tur påverkar bilens köregenskaper. Det enklaste sättet att kolla upp om dina bildäck är tillåtna att köra med eller inte är att mäta däckens mönsterdjup. 

En vanlig fråga som brukar dyka upp när det kommer till bildäck är hur ofta man måste köpa nya däck. Svaret på den frågan är givetvis inte helt glasklart då det finns flera faktorer som spelar in när det kommer till just denna fråga. 

Men såklart är det så att när man kör mer så sliter det även mer däcken – och då behöver de bytas ut oftare. Det är dock inte allt som spelar roll då det även finns andra faktorer som också spelar in när det kommer till detta. 

I denna artikel tänkte vi gå igenom några av de faktorer som kan påverka hur ofta man måste byta däck, så att du som bilägare har lite bättre koll på detta. För mer allmän info om just bildäck rekommenderar vi att du klickar dig vidare däckhjälp.se som har skrivit mycket om detta.

Däckens livslängd beror på hur du kör

En av de största faktorerna som spelar in när det kommer till hur ofta du behöver byta dina bildäck är hur du kör.

En person som kör lugnt och försiktigt, på bra vägar, kommer givetvis inte att behöva byta sina däck lika ofta som en person som kör på dåligt väglag, och kör mer aggressivt. Det är även så att kvaliteten på själva däcken spelar en stor roll i detta också, och därför är det alltid viktigt att köpa bra bildäck om du vill slippa köpa nya bildäck lika ofta. 

Hur länge håller däck?

I regel brukar man säga att däckens livslängd är cirka sex år, men såklart får man ta detta med en nypa salt. Vissa kör som sagt mer aggressivt än andra, vilket då innebär att däcken slits ut snabbare. 

På andra sidan av spektrat har vi givetvis personer som kör mer lugnt och försiktigt, och som kanske överhuvudtaget inte kör bil särskilt ofta. I dessa fall är det inte ovanligt att däcken kommer att hålla betydligt längre än sex år. Med det sagt är den rekommenderade livslängden på bildäck max tio år från tillverkningsdatumet.

Däck tappar sina ursprungliga egenskaper över tid

Något som kan vara väldigt intressant och användbart att känna till är att däck faktiskt tappar sina ursprungliga egenskaper över tid, trots att du inte kör med dem. Detta innebär alltså att även om bildäcken stått oanvända i flera år så kommer de sannolikt inte vara lika bra som om du hade skruvat på dem direkt när du köpte dem,

Man brukar i regel säga att nya bildäck behåller sina ursprungliga egenskaper upp till fem år om de står oanvända. Sedan tappar mer och mer av sina egenskaper i takt med att tiden går.

Rulla till toppen