Hur undviker man fuskbyggare?

Du har säkert hört historier om bostadsägare som haft den stora oturen att råka ut för fuskbyggare, eller så har du kanske sett det omåttligt populära programmet ”fuskbyggarna”.

Oavsett vilket så är fuskbyggare bland det värsta husägare kan råka ut för. Dessa individer utnyttjar ofta oerfarna eller omedvetna konsumenter genom att använda lågkvalitativa material och genomföra dåligt utförda byggarbeten. Detta kan leda till allvarliga problem med både struktur och säkerhet i byggnaden, och kan också kosta mycket pengar att råda bot på.

Fuskbyggare är också ofta oansvariga och svåra att få tag på när problem uppstår, vilket kan lämna konsumenterna i en mycket svår situation. Allt detta gör att det är mycket viktigt att vara försiktig när man anlitar byggföretag och se till att man väljer en pålitlig och professionell partner.

I de större städerna finns det många byggföretag, men det innebär också att risken förmodligen är högre att råka ut för en fuskbyggare där än i en lite mindre stad. Det kan därmed innebära att om du letar efter byggare Uppsala eller i Stockholm och andra stora städer så bör du inte välja första bästa byggföretag du hittar.

Istället bör du följa de tips som vi kommer att ta upp i den här artikeln! Vi kommer nämligen att gå igenom ett par saker man tänka på för att minska risken att drabbas av en fuskbyggare.

Ta in offerter från olika företag

Det är mycket viktigt att få flera offerter från olika aktörer innan du väljer ett företag att anlita. Detta kan hjälpa dig att få en känsla för marknadspriset på den tjänst eller det arbete som du behöver utföras, och det kan också hjälpa dig att välja det mest kostnadseffektiva alternativet.

Det finns flera fördelar med att få flera offerter från olika företag, bland annat ger det dig möjligheten att enkelt jämföra priser och se vilket företag som erbjuder den mest kostnadseffektiva lösningen.

När du väl har en uppfattning kring den generella prisbilden för arbete som du behöver hjälp med kommer det vara mycket enklare för att upptäcka ett företag som erbjuder jobbet till ett alldeles för bra pris exempelvis.

Kontrollera företagens referenser

När du väl hittat ett företag som verkar bra så är det därefter alltid klokt att kontrollera företagets tidigare referenser innan du anlitar dem. Detta kan hjälpa dig att få en känsla för företagets kvalitet på deras tjänster och produkter, och det kan också ge dig en indikation på deras pålitlighet och omtanke om sina kunder.

Genom att prata med tidigare kunder kan du få en uppfattning om företagets kvalitet på deras tjänster och produkter. Du kan till exempel fråga om de var nöjda med resultatet, om projektet höll tiden och om företaget var lätta att samarbeta med.

Undvik förskottsbetalning

Förskottsbetalning kan vara en varningssignal och det är något man bör undvika om möjligt. Men faktum är att detta tillvägagångssätt är ett vanligt sätt att finansiera byggprojekt så det finns även seriösa byggföretag som också kan vilja att du betalar i förskott som en del av betalningsplanen.

Det är dock viktigt att vara försiktig med att betala förskott till ett byggföretag som du inte riktigt känner till, särskilt om du inte har en tydlig överenskommelse om hur mycket pengar som ska betalas och när. Fuskbyggare är nämligen kända för att kräva förskottsbetalningar, och det är därför viktigt att vara försiktig och se till att du har en klar uppfattning om vad du betalar för och när.

Kontrollera att företaget har F-skattsedel och är momsregistrerade

Sist men inte minst är det alltid viktigt att se till att det företag du anlitar är registrerat för F-skatt och moms. Denna information kan vanligtvis lätt hittas på företagets webbplats eller hos webbplatser såsom allabolag.se, och det är ett bra tecken på pålitlighet och professionalism

Om ett byggföretag inte kan tillhandahålla bevis på registrering kan detta vara ett varningstecken på att det är fuskbyggare du har att göra med. Undvik då detta företag och välj någon annan aktör istället!

Rulla till toppen