Utnyttja ROT-avdraget för att få ett lägre pris på ommålningen

Att renovera hemmet kan innebära en stor kostnad, men det finns metoder för att göra processen mer kostnadseffektiv. Ett av dessa sätt är att använda sig av ROT-avdraget.

Detta är en skattereduktion som staten erbjuder för att uppmuntra till renovering och underhåll av bostäder. Läs vidare för att lära dig allt du behöver veta när det kommer till ROT-avdrag vi ommålning.

Vad är ROT-avdrag för något?

ROT-avdraget är som sagt en skattereduktion som den svenska staten erbjuder för att uppmuntra till renovering och underhåll av bostäder. ROT står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Avdraget innebär att du som privatperson kan få tillbaka upp till 30 procent av arbetskostnaden när du anlitar en hantverkare för att utföra arbete i ditt hem. Detta kan innebära en betydande besparing, särskilt för större projekt som ommålning av hela huset.

En viktig aspekt att notera är att ROT-avdraget endast gäller arbetskostnaden. Det innebär att du inte kan göra avdrag för materialkostnader eller andra utgifter som inte direkt är kopplade till hantverkarens arbete. Dessutom är det maximala belopp du kan få tillbaka genom ROT-avdraget 50 000 kronor per år.

För att utnyttja ROT-avdraget krävs det att du anlitar en hantverkare eller ett företag som erbjuder denna tjänst. Många målarfirmor, inklusive målare Haninge som du kan anlita via målarna.com, erbjuder denna möjlighet.

Räkneexempel på ROT-avdrag

För att förstå hur ROT-avdraget kan påverka priset på ommålning av ditt hem, låt oss ta ett räkneexempel.

Antag att du anlitar en målare som tar 40 000 kronor för jobbet. Målaren ska sedan dra av 30% direkt på fakturan för den arbetskostnad som är berättigad till ROT-avdrag, vilket i detta fall blir 12 000 kronor (30% av 40 000 kronor). Det innebär att du endast betalar 28 000 kronor till målaren.

Det maximala avdraget är 50 000 kronor per person och år. Om du redan har utnyttjat ditt ROT-avdrag för andra renoveringar under året, kan du inte dra av hela beloppet. Om du till exempel redan har utnyttjat 30 000 kronor av ditt ROT-avdrag, kan du bara dra av ytterligare 20 000 kronor.

För att garantera att du utnyttjar ROT-avdraget till fullo är det viktigt att du diskuterar detta med din målare innan arbetet inleds. De bör kunna ge dig en uppskattning av arbetskostnaden och hur mycket ROT-avdrag du kan göra.

När och vem kan använda ROT-avdraget?

ROT-avdraget kan utnyttjas av alla privatpersoner som är skattskyldiga i Sverige och som har betalat för arbetskostnaden i samband med renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av sin bostad.

För att kunna utnyttja ROT-avdraget måste arbetet utföras av en behörig hantverkare eller ett företag som är godkänt för F-skatt. Det är också av betydelse att du som konsument har betalat för arbetet på ett spårbar sätt, såsom via banköverföring eller kortbetalning, då Skatteverket kan begära att se bevis på betalningen.

Det är också värt att nämna att ROT-avdraget är personligt. Det betyder att om du och din partner båda äger bostaden och båda har betalat för arbetet, kan ni båda utnyttja ROT-avdraget upp till 50 000 kronor var.

Slutligen, kom ihåg att ROT-avdraget inte är en rättighet utan en möjlighet. Det är alltid Skatteverket som gör det slutgiltiga beslutet om du har rätt till avdraget eller inte. Därför är det viktigt att du sparar alla kvitton och dokumentation som rör renoveringen, så att du kan visa upp dem om Skatteverket skulle begära det.

Rulla till toppen